loading

Opšta Stomatologija

Opšta Stomatologija

Opšta stomatologija stavlja akcenat na prevenciju. Ona je najvažnija da bismo sprečili probleme vezane za bolesti zuba, desni i usne duplje. Prevencijom se na vreme mogu sprečiti eventualna oboljenja zuba i desni. Redovne posete stomatologu, barem dva puta godišnje, su od krucijalne važnosti za održavanje zdravlja zuba, kako bi vam poslužili do duboke starosti.
Opšta stomatologija podrazumeva popravku i lečenje zuba, uklanjanje mekih i čvrstih zubnih naslaga,kao i nadoknadu izgubljenog zubnog tkiva. Popravkom zuba se nadoknađuje izgubljeni deo zuba bilo da je uzročnik karijes ili nešto drugo što je dovelo do oštećenja.

Za sva pitanja, nedoumice ili konsultacije, slobodno nas pozovite! Dr Trninić

Kontakt Telefon

065/81-12-971

Bele Plombe

Crne plombe ili amalgamski ispuni su bile uobičajene u prošlosti, ali napretkom tehnologije i pojavom novih stomatoloških materijala ove plombe danas su izuzetno retke. One u amalgamskoj leguri sadrže dokazano štetnu živu, što je i razlog njihove jako niske zastupljenosti.

Zamenile su ih bele, odnosno kompozitne plombe. Bele ili kompozitne plombe predstavljaju zubne ispune kojima se nadoknađuje defekt zuba nastao posle sanacije oboljenja zuba, nakon povreda ili istrošenosti zuba.

Savremena tehnologija postavila je veoma visok standard kvaliteta kompozitnih plombi, koga se naša ordinacija u potpunosti pridržava. Ovi, visokoestetski ispuni vratiće vašem zubu prirodan oblik, nijansu i kao najvažnije njegovu funkciju.

Uzimajući u obzir navedeno preporuka stomatologa je da bi svakako bilo poželjno zameniti stare amalgamske plombe novim, belim plombama.

Lečenje Kanala Korena

Kada osetite da vaši zubi imaju izraženu reakciju na određene nadražaje, kao što su topli ili hladni napici ili hrana, to je znak da je vreme za posetu stomatologu.

Karijes koji se ne leči na vreme ima tendenciju da prodre duboko u zubna tkiva, dosežući do same unutrašnjosti zuba, odnosno zubne pulpe, i dovede do njenog zapaljenja na koje se u velikom broju slučajeva može nadovezati i bakterijska
infekcija. Ove bakterije su razlog zbog kojeg se stvara infekcija odnosno upala zubne pulpe.

Osim karijesa, još jedan glavni krivac za stvaranje infekcije unutar zuba, odnosno zubne pulpe može biti i trauma zuba koja je dovela do njegovog pucanja. Napukao ili oštećen zub je idealno tlo za širenje bakterija i stvaranja upalnog procesa.

Kvalitetnim endodontskim tretmanom obezbeđuje se izlečenje takvih zuba,izbegava njihovo vađenje i prolongira opstanak u vilici.

Princip naše ordinacije je da sačuvamo svaki zub i na sve načine izbegnemo njegovo vađenje, tako da se pri lečenju kanala korena služimo modernim, mašinskim instrumentima i savremenim digitalnim aparatima za dijagnostiku (digitalno određivanje dužine samog kanala), koristimo najkvalitetnije preparate i pratimo najnovije trendove u terapiji, čineći ceo process lecčnja što efikasnijim i uspešnijim. Ove intervencije su višeseansne.

Beljenje Zuba

Beljenje zuba je proces zahvaljujući kome se postojeća boja zuba može posvetleti nekoliko nijansi, u zavisnosti od prethodnog stanja, kao i od ličnih prohteva i estetskih kriterijuma. Pored dobijanja sjajnije, belje boje, ovim putem uklanjaju se i različite diskoloracije, pigmentacije, neujednačenosti boje bez obzira na njihovu etiologiju. U našoj ordinaciji najčešće praktikovane metode beljenja su ordinacijsko i kućno beljenje zuba.

Metoda oba procesa je ista a radi se o tretiranju spoljašnjeg zubnog tkiva (gleđi) preparatima na bazi vodonik ili karbamid peroksida, s tim što se u ordinacijski, stručno kontrolisanim uslovima koriste preparati  viših koncentracija (te su shodno tome rezultati brže vidljivi i do ciljane nijanse potreban je manji broj seansi), dok pri procesu kućnog beljenja pacijent sam nanosi preparat i aplicira ga noću, pomoću individualno napravljenih nosača (koncentracije su u ovom slučaju niže, te se sredstvo nanosi u dužem vremenskom periodu).

Samo upotrebom savremenih preparata, renomiranih proizvođača, pod kontrolom stručnog lica, beljenje zuba je siguran i bezbedan proces a rezultati zagarantovani.