loading

Stomatološka Protetika

Protetika - Krunice ili Navlake

Stomatološka protetika je oblast stomatologije koja se bavi rekonstrukcijom oštećenih zuba, nadoknadom izgubljenih zuba ili grupe zuba. Protetske nadoknade mogu biti:
FIKSNE – cementiraju se na zube nosače ili zubne implante i trajno ostaju fiksirani. Fiksne nadoknade su krunice i mostovi koji se mogu izraditi na zubima, implantima ili kombinacijom zuba nosača i zubnih implantata.
Takođe u fiksne nadoknade spadaju keramičke ljuspice (fasete) i keramički inleji (keramičke plombe koje se izrađuju u laboratoriji a nakon toga cementiraju na zub).
MOBILNE – nadoknade koje se uklanjaju iz usta i ponovo vraćaju. To su totalne, parcijalne, skeletirane proteze i proteze koje se učvršćuju na zubnim implantima.

Za sva pitanja, nedoumice ili konsultacije, slobodno nas pozovite! Dr Trninić

Kontakt Telefon

065/81-12-971

Zubne Krune

Zubne navlake predstavljaju idealno rešenje kod gubitka velike površine krunice zuba koji se ne može nadoknaditi plombom, takođe kod korekcije oblika, boje, veličine i pozicije pojedinačnih zuba, vraćajuci im tako originalan ili željeni izgled.

Metalokeramičke, klasične krune su čvrsto i dugotrajno rešenje (5 – 10 godina), dobrih estetskih i odličnih funkcionalnih kvaliteta. Trajno se postavljaju na nadogradnju  ili izbrušen prirodni zub. Čini ih metalna substrukrura, preko koje se nalazi sloj keramike u kom se modeluje željeni oblik i boja.

Bezmetalne  krunice u potpunosti se izrađuju od keramike što ih čini transparentnijim, prirodnijim, i može se reči idealnim estetskim rešenjem te ih je zaista teško razlikovati od prirodnih zuba. Kao i metalokeramičke krune, izrađuju se na adekvatnim nadogradnjama, odnosno izbrušenim prirodnim zubima. Proces  pripreme zuba i faze izrade obe vrste krunica prosečno se obavi u 3 – 4 posete. Ono što je takođe predost ovih krunica jeste manja potreba za brušenjem i obradom zuba (uklanjanje zubnog tkiva je od 0,5-1mm), čime se čuva zdravo zubno tkivo, za razliku od metalokeramičkih krunica gde se veliki deo zuba mora izbrusiti da bi se stvorila osnova za postavljanje.

Zubne Proteze

Zubne proteze su mobilne protetske nadoknade koje pacijent sam stavlja i vadi iz usta zbog održavanja higijene. Proteze obezbeđuju da se održe međuvilični odnosi, sprečavaju oboljenja temporomandibularnih zglobova, obezbeđuju očuvanje izvornog izgleda lica i omogućavaju normalan govor, žvakanje i gutanje .

Razlikujemo sledeće proteze za zube:

Totalna proteza je najčešće rešenje kada u vilici nema nijednog zuba i ona nadoknađuje sve zube i deo alveolarnog grebena. Totalna proteza za zube se izrađuje od akrilata. Postavlja se preko desni i preko gornje i donje vilične kosti. Izradom totalnih proteza drastično se poboljšava kvalitet života bezubih pacijenata, kako u estetskom, tako i u funkcionalnom smislu ali blokiranje nepca utiče na čulo ukusa a, kako nije fiksirana, proteza može da se mrda, pogotovo u donjoj vilici, pa zato ova proteza i zahteva dug period adaptacije.

Kada nedostaje veći broj zuba i izrada mosta nije moguća, radi se parcijalna proteza za zube. Ona se učvršćuje tako što se uz pomoć malih metalnih nastavaka kači za preostale zube koje pacijent ima. Proteza tako jeste stabilna ali estetski rezultati svakako nisu idealni jer se u nekim slučajevima metalni nastavci vide. Takođe, period adaptacije je duži jer na mestima kontakta (fiksiranja za zube) proteza može da žulja i stvara osećaj nelagode.

Implantati

Implantati predstavljaju idealnu nadoknadu jednog ili više zuba. Radi se o, uslovno rečeno, šrafovima, najčesće od titanijuma, koji se planski, hiruškim putem postavljaju u kost bezubog prostora, čime se obezbeđuju preduslovi za kasniju protetsku nadoknadu u vidu krune na imlpantatu.

Pre postavljanja implantata neophodan je detaljan plan terapije i uzimanje iscrpnih podataka o zdravstvenom stanju i navikama pacijenta. Pravilan izbor pacijenta, besprekorna oralna higijena  pre, za vreme i nakon procedure i  svakako stručnost i iskustvo hirurga dovesće do veoma visokog  procenta uspešnosti  intervencije, te do zaista komfornog i kvalitetnog rešenja problematike gubitka zuba.

Ugradnja implantata obavlja se u lokalnoj anesteziji u  trajanju od prosečno 10 – 15 minuta po zubu.

Optimalan period za početak izrade kruna na implantatima je par meseci nakon hirurške intervencije (vreme potrebno za regeneraciju kostiju i adaptaciju okolnih mekih tkiva).